Saffron

saffron_2012_2 (18)saffron_2012_2 (21)saffron_2012_2 (20)saffron_2012_2 (19)saffron_2012_2 (17)saffron_2012_2 (16)saffron_2012_2 (15)saffron_2012_2 (14)saffron_2012_2 (13)saffron_2012_2 (12)saffron_2012_2 (11)saffron_2012_2 (10)saffron_2012_2 (9)saffron_2012_2 (8)saffron_2012_2 (7)saffron_2012_2 (6)saffron_2012_2 (5)saffron_2012_2 (4)saffron_2012_2 (3)saffron_2012_2 (2)saffron_2012_2 (1)saffron_2012 (6)saffron_2012 (5)saffron_2012 (4)saffron_2012 (3)saffron_2012 (2)saffron_2012 (1)EW134-12EW134-10EW134-09EW134-06xEW134-01EW134-17EW134-14g (1)

This villa lies on a stretch of beach on one side and the main road on the other. In this instance, the build area was restricted to a linear model. To emphasize the beauty of the shore and sea, top to bottom glass frames have been included in this. The ground floor has a forty foot carp pond that leads to the courtyard. To reduce noise pollution from the roadway, the staff and service areas have been designed at the front of the property. The modified form of some of the unique vernacular structures that could be identified as tropical was felt to provide the design direction that was required to differentiate between building in Sri Lanka and building in any other tropical country. The character of the building would not be something foreign but would be something which evolved from the local context. The movement of the sea formed the most prominent feature of surrounding landscape and the stillness of the horizon provided the balance. The proposed building was also to convey a sense of both movement and stillness. The fluidity and flexibility of the building plan meant the building could both act as a holiday home or a small beachside retreat for small groups of urban young travelers.

« 1 of 4 »

Related Projects