PERSONALIZED HOUSING

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | MIRIHANA

The House is located in a residential Locale within Mirihana, Nugegoda in Sri Lanka.


The house is predominantly one-room wide thus facilitating ample cross ventilation and the Dining Area designed as an outdoor sheltered Dining space surrounded with thick Tropical vegetation and opening out directly onto the large garden.

Reclaimed Old Stone paving blocks have been used as a flooring material, but machine cut to achieve a more modernist and refined look, and the House has also been designed stepping down gradually towards the South-East hugging the existing natural sloping contour of the site!

Deep Overhanging eaves and cantilevered RCC canopies above Ground floor have been incorporated as shading devices to protect from the Rains and to reduce Solar gain whilst old salvaged timber columns, furniture items and artifacts have been used within the house as decorative elements to counteract the strong simple modernist architectural language of the house.

 

Location: Mirihana

Year: 2013

 

PRIVATE RESIDENCE | GALLE FORT 

-

Colombo, Sri Lanka

2010

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | MIRISSA 

This project was in collaboration with Tadao Ando Architect & Associates. Built in Mr. Ando’s signature style this building incorporates sweeping views of the sea and bay area with sculptural spaces. Set in a large estate the building occupies the highest point in the site retaining most of natural landscape and vegetation. 

Designed for a married couple, the three-storey house incorporates a glazed study for the husband and an artist’s studio for his wife. Natural light floods into the ground floor studio though a two storey-high window, which is divided into four by a large steel cross. The glazed study is located on the first floor and is accessed via a zigzag staircase which wraps around this room. Outdoor terraces also step between the ground and first floors, while an infinity pool projects over the living room roof. Furniture throughout the house is monochrome, including a teak and cardboard table designed by Shigeru Ban.

Location: Mirissa, Weligama - Sri Lanka

Year: 2008

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | CHAPAL ROAD HOUSE

A design which started off as an experiment between different languages. The spaces envisaged were also meant to reflect plurality rather than a singular style.

Spaces were required to develop a dialogue of their own. The idea was that spatial progression was not to be just a linear experience. The house itself is centered to the plot, the land extent was large enough to facilitate this so we were able to create a foreground giving breathing space to the house which was fairly set back.

 

The residence was a development of a pluralistic architecture utilizing materials identified with different architectural styles. Fair faced concrete wall panels were used as screens to create vistas keeping the existing trees as points of visual interest. The concrete panels were a reflection of our work at the time with Tadao Ando. The panels represented a new way of interpreting a material we were familiar with, and the possibilities created with its unique texture and form were quite exciting.

Location: Nugegoda

Year: 2009

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | KOTTE

Built for a young family within the confines of a restricted urban plot, the design was primarily influenced by the linear nature of the site. A long double height walkway with a skylight on top is used as the link between inside and outside.  The living room opens out towards the garden and the old “beli” tree that was preserved carefully during construction. The earth around the tree was retained by a stone lined wall.

The Simplicity of spaces is offset by the textural richness of the materials used, local teak timber windows are contrasted with old cobblestone, rough plastered walls with cut & polished cement floors.  A shallow reflecting pond brings the reflection of the sky to be enjoyed from the dining room. The green lawn and creepers on the walls provide gentle backdrops which can be enjoyed from both within & outside the house. Beauty is perceived in the balance between elements and textures with the play of light that changes throughout the day.

The arrangement and progression of spaces lends itself to a simple and modern experience of tropical living. 

Location: Kotte

Completion: 2014

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | SCHOOL LANE

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | COLOMBO 03

A design which started off as an experiment between different languages. The spaces envisaged were also meant to reflect plurality rather than a singular style.

Spaces were required to develop a dialogue of their own. The idea was that spatial progression was not to be just a linear experience. The house itself is centered to the plot, the land extent was large enough to facilitate this so we were able to create a foreground giving breathing space to the house which was fairly set back.

 

The residence was a development of a pluralistic architecture utilizing materials identified with different architectural styles. Fair faced concrete wall panels were used as screens to create vistas keeping the existing trees as points of visual interest. The concrete panels were a reflection of our work at the time with Tadao Ando. The panels represented a new way of interpreting a material we were familiar with, and the possibilities created with its unique texture and form were quite exciting.

 

Location: Nugegoda

Year: 2009

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | RAJAGIRIYA

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | COLOMBO 07

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | COLOMBO 03

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | KIRULAPONE

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | BULLER'S LANE

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | DUPLICATION ROAD

-

 

Colombo, Sri Lanka

2010

PRIVATE RESIDENCE | BULLERS LANE

The Client desired a contemporary house with a twist of classing European detailing. The design was a juxtaposition of glamour and simplicity, private and social spaces with accents of foliage and classical detailing. 

The project site of 3800sqft had a natural slope, allowing for a basement to be carved in one block, creating a split-level concept. 

The intimacy of a home and communal spaces for entertaining guests, were both created. The central courtyard was flanked by a large veranda for the living room and a pantry which extended as an informal dining space. Private spaces in the upper floor were screened by louvered panels which provided privacy, while allowing for breeze and light. 

The vintage furniture completed the warm natural timber floorings. The intricate light fixtures added glamour, while the soft furnishing and artwork added color to the simple tones. The project successfully captured the Client’s aesthetic and programmatic requirements. 

 

Location: Bullers lane, Colombo 07, Sri Lanka

Year: May 2019